Nieuws

Is chroom-6 het nieuwe asbest?

05 april 2017

Recent werd bij Defensie en Nedtrain bekend dat in het verleden gewerkt werd met chroom-6 houdende verf en de daarmee gepaard gaande risico’s. Daarom werd binnen Strukton gedacht dat dit middel mogelijk ook langs het spoor toegepast is. Om daar zeker van te zijn voerden wij in 2016 op kunstwerken op en langs het spoor onderzoek uit naar de aanwezigheid van chroom-6 in verflagen.

chroom_6_spoor1 600x375 

Toepassing en risico's 

Chroom-6 is een corrosiewerend middel en werd daarom veelvuldig toegepast. Het is schadelijk voor de gezondheid.

Er is geen verbod op het gebruiken en toepassen van chroom-6 houdende verf.

Het grootste gezondheidsrisico ontstaat bij het spuiten van chroom-6 houdende verf of het verwijderen van oude verflagen door middel van schuren, slijpen, zagen of verhitten.Voor informatie en meer om te weten te komen over risico’s voor de gezondheid: www.rivm.nl/chroom_6

Onderzoek

Wij voeren onderzoek uit met ondersteuning van een veld testkit. De testkit geeft uitsluitstel over de aanwezigheid van chroom-6. Dit betekent dat wij naast een scherpe prijs, ook een zeer korte doorlooptijd voor deze werkzaamheden aanbieden.

Verwijdering van oude verflagen

Er is nog geen duidelijke regelgeving omtrent het verwijderen van chroom-6. Gezien de risico’s behandelen wij chroom-6 hetzelfde als asbest. Wij zijn nu bezig met het uitwerken van beheerste werkwijze voor de verwijdering van chroom-6 houdende verflagen, inclusief de vrijgave eindcontrole.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Strukton Milieutechniek adviseert u over chroom-6 houdende verf en voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van chroom-6 in verf.

Wij adviseren daarbij ook over de risico’s bij het werken aan of met verflagen die chroom-6 bevatten.

Het deskundig verwijderen van chroom-6 houdende verflagen kunnen wij als gecertificeerd asbestsaneerder ook verzorgen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Erik Kuijpers op  076 596 05 00 of milieu@strukton.com